31 Ağustos 2013 Cumartesi

Domatesli biberli sos - Domatesli biber tursusu - Guncellendi

Bizim evde kış hazırlıkları tam gaz devam ediyor. Komşum sayesinde tanıştığım bu lezzeti bende kışlık menüme eklemek istedim. Yaptığım gün kızımızın diş ve aşı ateşiyle birleşen bir gün olsa da yemeye başladığımızda tüm bu eziyetimizi unutmuştuk.

Siz buna ister sos deyin, ister turşu kahvaltılarınızda da akşam yemeklerinizde de vazgeçilmeziniz olacak eminim.

Malzemeler:
7 kg armut domates
2,5 kg biber (sosunuzun acı olmasını isterseniz biberlerinizi acı-tatlı karışık kullanın) (22.kez yaptigimda bu kez sivri biber kullandim)
1, 5 su bardağı üzüm sirkesi
2 su bardağı zeytinyağı
7-8 yemek kaşığı tuz
2 baş robotta cekilmis sarımsak(tercihen arttirilip, azaltılabilir)


Domateslerin kabuklarını soyun(kolay soyulması için kaynar suyun içerisine batırıp çıkartın). Birkaç parçaya bölüp robota atın. İyice parçalamamaya dikkat ederek robotta dusuk devirde parçalayın ve tencereye alın. Tencerede domatesler suyunu çekene dek ara ara karıştırarak pişirin. Bu arada sarimsak ve zeytinyaginada ilave edin.
Dikkat edilmesi gereken domatesler iyice suyunu çekmeyecek birazda sulu kalacak. Burada olcunuz sosun tencerede 2 parmaga yakin azalmasi olabilir.
Domatesler pişince, çekirdeklerinden ayırıp yarımşar cm'lik parçalara ayırdığınız biberleri tencereye atın. Tencereyi bir kez karıştırıp beklemeden altını kapatın. Biberler pişmeyecek anlayacağınız.
Içine sirkeyi ve tuzu atın ve karıştırın. Bu asamada sosun tadina bakarak isteginize gore tuz, sarimsak veya sirke ilavesi yapabilirsiniz.
Sos sıcakken kapaklarını kaynattığınız kavanozlara dökün ve kapaklarını sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirin. 2 gün kadar bu şekilde beklesin.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta kavanozlarınızı 1 hafta kadar sonra tekrar kontrol edin. Kavanozların kapaklarında bir çökme olmalı. Eğer çökme olmamışsa aksine şişme olmuşsa o kavanozunuz hava almış, içindekiler bozulmuş demektir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder