31 Ağustos 2013 Cumartesi

Güllaç tarifi

Yeni tatlar ve yeni yerler keşfetme meraklısıyımdır. Bu bağlamda benim için yeni olan geleneksel güllacı bu yıl ki iftar menülerimize sıkça dahil ettik. Güllacı ilk maaş aldığım yıl ki ramazan ayında hevesle pastahaneden almış ve büyük bir hüsrana uğramıştım. Padişah tatlısı meşhur güllacın bu kadar kötü olabileceğini mantığım almadı ve bu yıl kendi emeğim oldukça lezzetli bir güllaçla misafirlerimi ağırladım. Gelen misafilerimin çoğu Osmanlı sultanlarının sofralarından eksik etmediği güllacı ilk kez benim soframda tatmış ve bayılmıştı. 
Tarif meşhur "Güllüoğlu"  baklava zincirinin tarifini biraz değiştirerek kullandım. Birkaç tane tarif deneyip en iyisinin ve hafifinin bu olduğuna karar verdik( tabi ki eşimle birlikte).
Deneyin eminim pişman olmayacaksınız.


Malzemeler:
15-18 kadar güllaç yufkası,( büyük marketlerde içinde 15-16 tane yufka bulunan paketlenmiş halde satılan yufkalardan kullandım )
2,5  kilogram süt,
500 gramdan biraz fazla toz şeker,
tercihen 2-3 yemek kaşığı kadar gül suyu
İçi için:
300 gram ince çekilmiş fındık, 
150 gram pudra şekeri, 
150 gram Hindistan cevizi 
Tercihen 150 gram çekilmiş fıstık içi 
Not: Güllaç yufkası oldukça ince bir yufkadır. 
Sütü derin bir tencerede kaynatın ve ocaktan alın. Şekeri ve gül suyunu ilave edip, şeker eriyinceye kadar sütü iyice karıştın. Sütün bir kısmını güllaç yapraklarını içine alacak genişlikteki bir tepsinin içine koyun, geri kalanı sıcaklığını muhafaza etmesi açısından tencerede kalabilir.
Yaprakları, içi süt dolu kapta bir dakika kadar bekletin. Islanan güllaç yapraklarını, sütlü sütlü alarak bir başka tepsiye serin. Her yaprağı tepsiye koyar koymaz üstüne yarım kepçe süt ekleyin.
Beş yaprak yufkadan sonra yufkaların üstüne çekilmiş fındık, hindistan cevizi, fıstık içi ve pudra şekerinden oluşan karışımı bolca serpin. Kalan 4 güllaç yaprağını da aynı şekilde karışımın üstüne dizin.( Yaprakların bol sütlü olmasına dikkat edin ve tepside süt azaldıkçada tencereden ilave edin. )Tekrar üstüne çekilmiş fındık, hindistan cevizi, fıstık içi ve pudra şekerinden oluşan karışımı bolca serpin. Kalan güllaç yapraklarının tamamını karışımın üstüne dizin.
Artan sütü, yaprakların üstüne ilave edin ve yapraklar sütü iyice çekene kadar bekletin. Süt çekilince Hindistan cevizi, Antep fıstığı, çekilmiş fındık, kiraz şekeriyle veya vişne ile süsleme işlemine başlayabilirsiniz. Arzu ederseniz, meyve dilimleri yada nar taneleri de kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder