31 Ağustos 2013 Cumartesi

Pul biber yapımı

Annemin yıllardır özenle yaptığı kışlıklarından biridir kırmızı pul biber. Kayınvalidemde yapar ama onunki daha kuru olur ben anneminkini daha çok beğeniyorum. Şimdi tam vakti iken denemenizi öneririm.
Yapılışı:
6 kg isot biberi

NOT: Öncelikle bilmeniz gereken 6 kg lık biberin tamamını isot biberden yapacaksanız pul biberiniz oldukça acı ollur. Eğer acılığı azaltmak isterseniz aynı işlemleri (toplamda 6kg bibere denk gelecek şekilde) 2 kg salçalık kırmızı biber ve 4 kilo isot biber ile de yapabilirsiniz.

NOT2: İsot biberi oldukça acı bir biber olduğu için eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz.

Biberleri çekirdeklerinden ayırın ve 2-3 parçaya bölün. Biberleri robotta parçalayın. Burada dikkat edeceğiniz biberleri daha sonra tekrar robottan geçireceğiz o nedenle iri pul biber istiyorsanız fazla parçalamayın ama çok ince istiyorsanız iyice parçalayın. Annem genelde orta düzeyde yapar bu işlemi.
Robottan geçme işlemi bitince içine 1 çay bardağı çiçekyağı ve 4 yemek kaşığı tuz ekleyin. Karıştırın. Fırın tepsisine dökün. (Annem genelde bu karışımı ikiye bölüp ayrı ayrı  fırına sürüyor ama sizin bunu alacak kadar büyük tepsiniz ve fırınınız varsa tek seferde de yapabilirsiniz.)

Not3: Çiçekyağı yerine zeytinyağıda ekleyebilirsiniz ama zeytinyağı rengini koyulaştırır, karartır. Bilginiz olsun. 

Fırın tepsisine koyduğunuz biberleri fırına 180C ye verin. Yaklaşık 45 dak-1 saat fırında kalıcak (annemin pek de ölçüsü yoktur onun için kıstas "fırın tepsisinden bir parmak eksilince olmuş demektir" der). Yalnız bu esnada önemli bir işlem var fırına verdiğiniz biber tepsisini 10 dakikada bir açıp iyice karıştırmanız gerekiyor. 
Fırınlama işlemi bitince biberleri tepsiyle güneşe koyun ve 3-4 gün sürecek(bu süre pul biberleri ince serdiğiniz durumda geçerli eğer kalın sererseniz 1 haftada bile kuruyabilir) güneşte kurutma işlemine başlayın. Tabi güneşte kurutma esnasında da günde 3-4 kez karıştırmanız gerekiyor. 
Biberleri kuruyunca robottan geçirme işlemini tekrarlayacağız.  Bunun için bize gereken eskilerin ilistiri, kevgiri şimdilerin ise iri delikli süzgeci. Kuruyan biberleri robottan geçirin, robottan geçen bölümü süzgeçle eleyin iri kalan parçaları tekrar robottan geçirin. Bu işlem tamamlanınca 1 gün daha güneşte kurutun, 3-4 kez karıştırmaya dikkat edin. Pul biberiniz oldu, artık kavanozla doldurma zamanı.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder