31 Ağustos 2013 Cumartesi

Kantaron yağı yapımı

Otla, çöple aranız nasıldır? Egeli, toprağı harmanlayarak büyümüş bir eşe sahip olan ben eşim sayesinde hiç bilmediğim, anlamadığım otların uzmanı olma yolunda emin adımlarla ilerliyorum. Eşimde ve bende bu merak bu süratle devam ederse uzmanlığımız garanti.
Kantaron yağını yine egeli bir dostumdan duymuştum, annem yeğenime bakıyor her düştüğünde darbe alan yerine kantaron yağı sürüyor dedi. Kayınvalideme ilk gidişimizde konuyu  ilettim ve mutfak penceresinin önünde 1 yıldır duran kavanozdaki ne olduğu belirsiz şeyin kantaron yağı olduğunu öğrendim. Kayınvalidem biz nerede kullanacağız diyerek hepsini bize verdi ve gel zaman git zaman biz onu bitirme aşamasına geldik.
Eşimin pazarda görüp benzettiği ve satıcıdan kantaron otu olduğunu öğrenmesi ile de ilk kantaron yağı yapımı çalışmalarına başladık. Temmuz ayının başlarında Kuşadası'na tatile gittiğimizde dönüş yolunda çalılıkların arasında eşimin farketmesi sonucunda da ellerimizle topladığımız kantaron otlarıyla oldukça ciddi bir stok yaptık.

Kantaron yağını oluşturabilmek için yapmanız gerekenler; Otun çok sert yapraklarını otun çiçekli kısmından ayırın. Otu, cam kavanoza özellikle çiçekli kısmına ağırlık verecek şekilde saplarıyla koyun. Üzerine kavanozun yarısından fazla zeytinyağı koyun. Günde 1-2 saat güneş alabileceği bir yere koyun. Bu karışım bekledikçe yağın rengi kızaracak ve yağın kalitesi artacak. Yani ne kadar uzun süre beklerse o kadar iyi. En az 4 ay sonra kullanılabilir hale gelir ama dediğim gibi makbul olan uzun süre bekleyeni.
Gelelim faydalarına biz kızımız sayesinde bu yağla tanıştık. İlk adımlarını atmaya başladığı dönemde her düşme bir kızarma ve morarmaydı. Kantaron yağına başladıktan sonra morarların azaldığını gördük hatta bir arkadaşımın kızının şişen ve moraran alnına sürmüştüm ve ertesi gün bana o sürdüğün şey neydi mucize gibiydi dedi. Bunun yanında bebeğinizin pişiğinde de en doğal pişik giderici.
Bu kavanozda yağı kavanozun tamamını kapyalacak şekilde koyduk siz daha az koyabilirsiniz


Faydaları:
-Sakinleştirici özelliği var. Anti-depresan olarak kullanıldığı söyleniyor. Dikkat etmeniz gereken anti -depresan haplarla birlikte kullanmayın.
-Yara iyileştici, dokuları onarıcı, ayrıca acıyıda hafifletiyor.
-Özellikle bayanlar ciltlerinin güzelleşmesini için bunu sürüyor. Yalnız dikkat edilmesi gereken güneşe hassasiyeti arttırıyor, yaz aylarında kullanmayın.
-Dezenfektan.
-Mideye iyi geldiği söyleniyor.
-Yanık ve kesik yaralarında iyileştirici.
-Sürülmek suretiyle ağrı kesici olarak kullanılıyor
-Hemoroid rahatsızlığında kullanılıyor.
-Bebek pişiklerinde oldukça etkili.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder